Omišalj

Zračni snimci Omišaljske gradine

Zračni snimci Omišaljske gradine (Damir Krizmanić)

Kada dođete na otok Krk, bilo cestom ili zračnim putem, prvo mjesto na koje ćete naići jest Omišalj. No, najčešće ćete pročitati po raznim turističkim vodičima da ga jednostavno treba zaobići, zbog industrije koja kvari pogled na omišjanski zaljev i čitavu okolicu.
ALI, općina Omišalj je ujedno i jedna od bogatijih na Kvarneru svojom kulturnom baštinom i napose arheološkim lokalitetima. Sam gradić smješten je na brežuljku visokom 80-ak metara, koji dominira omišljanski zaljevom. S njegovih vidikovaca puca pogled na Rijeku, Cres i Istru. Kada uđete u stari dio grada, možda ćete se i zagubiti u njegovim, romantičnim uličicama, ali ćete zatim iznenada otkriti da vas one vode ili do place, vidikovca, crikve...

Današnji Omišalj nasljednik je prapovijesnog centra Fertinata, starosjedioca ovog dijela otoka. Na tadašnjoj gradini, čije se postanje može pratiti od brončanog doba, smješta se i srednjovjekovni grad, u izvorima poznat kao Castel muschio – Kaštel dagnji! A kako li su tek dobre u konobi "Ulikva" na omišaljskoj placi!!!
Na ulazu u staru, djelomice i srednjevjekovnu jezgru, nalazio se Kaštel obitelji Frankopan, koji je danas transformiran u zgradu općine, pošte i ambulante. Nadalje, prateći ulicu "Put Dubca" nailazimo na placu s renesansnom lođom i zvonikom, te na smitir s romaničkom trobrodnom crkvom, s mnogim kasnijim pregradnjama. Zanimljivo je napomenuti da, ako pažljivo pogledate, vidjet ćete da njeni zidovi sadržavaju više od 20 fragmenata vrhunski izrađenih komada ukrašenih pleternom ornamentikom – karakterističnom za ranosrednjovjekovno razdoblje, što svjedoči o postojanju i starije crkve u Omišlju (iz 9.st.?). Posvećena je Uzašašću Marijinom, čiji se dan slavi u Omišlju na dan Velike Gospe velikom svečanošću zvanom "Stomorina".

Uz gradinu, koja bez prestanka živi od brončanog – preko željeznog doba, razdoblja antike i srednjeg vijeka – pa do danas, nalaze se mnogi važni arheološki lokaliteti, o kojima na našim stranicama možete saznati nešto više...

Zračni snimci Omišaljske gradine

Zračni snimci Omišaljske gradine (Damir Krizmanić)

Lokalitet

Omišalj